søndag 27. september 2009

Etterpåklokskap

I løpet av vår reise fra Tromsø via Riga til København og videre vår interrail-tur (København-Amsterdam-Paris-Lyon-Bern-Kleine Scheidegg-Bern-Luzern-Bern-Wien-Praha-Hannover-København) har vi gjort enkelte bommerter som her følger i en uprioritert liste. Kanskje har vi lært noe av dette.

Tabbelisten:
1. Ikke ha adresse eller kontaktinformasjon til hostellet når man ankommer byen sent på kvelden.
2. Ta andrehåndsinformasjon for god fisk uten å sjekke fakta (Hotell Jørgensen i København er det verste stedet vi har bodd i løpet av tre ukers reise i Europa).
3. Sjekk himmelretningen før man legger avgårde med tung bagasje. Har man gått lenge i 180 grader feil retning før man sjekker, og må snu helt om, kan stemningen bli noe trykket.
4. Ha en viss plan om hvor dagens middag skal inntas. Om man begynner å lete helt på måfå etter 19, ikke finner noe, og etterhvert er langt fra folk, fe og gatelys, kan stemningen igjen bli trykket.
5. Ikke legg opp til en nattlig togrute på 15 timer med 5 togbytter. Dette vil med stor sannsynlighet resultere i nedsatt immunforsvar og en ødelagt dag derpå.
6. Stol på damen i informasjonskranken. Spør gjerne en ekstra gang dersom man mener at hun tar feil. Det kan gå to tog til samme destinasjon fra samme togselskap på samme tidspunkt.
7. Dersom destinasjonen din blir nevnt over høytaleren på et ukjent språk, gå da gjerne tilbake til informasjonsskranken for å få beskjeden oversatt i stedet for å lete på egenhånd etter det du tror er ditt tog for så å få beskjed etter avgang at du er på feil tog. Da bør du håpe på at konduktøren har bursdag (blid bursdagskonduktør sparte oss €24 og en saftig bot).
8. Sjekk kartskala. Det som i en by kan være en ti-minutters spasertur, kan i Paris fort være en times tur. Løsning: Ha oversikt over kollektivmulighetene.
9. Selv som backpacker bør man vurdere om det er veldig lurt å spise på byens desidert billigste spisested. Spesielt om man ved flere passeringer ikke har sett en eneste gjest innom. Om man følger denne regelen og føler seg trygg fordi det sitter noen ved et bord, kan dette da være innehaveren selv. Gå heller til neste restaurant selv om prisen er €2 dyrere (Denne hendelsen utdypes senere i en egen blogpost, for at vi bedre skal kunne bearbeide dette traumet).
10. Det er lett å la seg fortrylle av god sjokolade og fin utsikt. Om noen i ditt reisefølge er spesielt påvirkelige av slikt kan det være en idé å sjekke at de tar med seg sine eiendeler før man går videre. Det er ikke i alle byer et kamera får ligge i fred på en benk i en time.
11. En Interrail-billett er ikke nødbendigvis gyldig på alle togruter på kartet. For eksempel ikke på et lite klatretog som klatrer over 3000 meter opp på et fjell. Om tilfeldighetene skulle føre deg på et slikt tog bør du ha sjekket prisen OG bestilt billett på forhånd.
12. Små byer som tilfeldigvis har togstasjon kan være folketomme på kvelden og bør derfor ikke vurderes for måltider etter barne-tv.
13. Ikke forvent god plass eller god luft i en sovekupé.
14. TV-bilder forteller ikke hele sannheten. Det at en by arrangerer nyttårskonsert dekker ikke gatene med gull. Byen kan være veldig grå og kjedelig.

Ellers har vi hatt en veldig fin tur =)

1 kommentarer:

Arne sa...

Har dere bearbeidet ferdig traumet fra punkt nummer 9?